1 Temmuz 2010 Perşembe

CEVİZ REÇELİ

Geçen sene ilk defa duyduğum ve yaptığım ceviz reçeli güzel olunca ,yapımı biraz zahmetli olmasına rağmen bu senede yaptım.geçen seneki kadar güzel olmasada bu senekide güzeldi.değişik bir  reçel..fakat cevizlerimizin haziranın 15 ine kadar toplanması gerekiyor.Tarifini netten araştırmıştım. üşenmeyip denemek isteyenler için tarifim.

100 adet yeşil ceviz

2 kilo toz şeker

8 su bardağı su

Kireç kaymağı

tarifinde karanfil ve kabuk tarçında vardı fakat ben kullanmadım.

Ceviz lerimizin  iç kabuğunun sertleşmemesi gerekiyor. kürdanla kontrol ederek bunu anlayabiliriz.haziranın 15 ine kadar cevizlerin toplanması gerekiyor.cevizlerimizi topladıktan sonra yesil kabuğunu ince  bir şekilde alaca soyun.sap kısmınıda az kesin.Sonra bir kaba koyarak üzerini örtecek kadar su koyun ve 15 gün boyunca hergün suyunu değiştirin.böylece cevizlerimizin acısı gitmiş olacak.Daha sonra cevizlerimizi kireç kaymağında 2 saat bekleteceğiz.

KİREÇ KAYMAĞINI HAZIRLANIŞI

Bir miktar sönmemiş kireci eriteceğimiz kaba alıyoruz.dikkatlice  çıkan dumanı solumadan yavaş yavaş su ilave ediyoruz.tüm suyu ekledikten sonra karıştırıp eritiyoruz ve bir gece bekliyoruz.Bekledikten sonra üzerinde biriken duru suyu bulandırmadan alıyoruz .elde ettiğimiz su kireç kaymağı





2 veye 3 saat cevizlerimizi kireç kaymağında bekletiyoruz.

Kireç kaymağından aldıktan sonra 3 - 4 kez bol su ile yıkıyoruz.Cevizleri tencereye alıp üzerini örtecek kadar su dolduruyoruz.ve kaynatıyoruz.ve bu suyu döküyoruz.tekrar su koyup kaynatıyoruz bu işlemi cevizler yumuşayan kadar  tekrar ediyoruz.yumuşayan cevizleri 1 adet limon sıkılmış soğuk suyun içine alıp  bir süre bekletiyoruz., cevizlerin rengi açılması için



tenceremize şeker ve suyumuzu koyup kaynatmadan eritiyoruz. cevizlerimizin birkaç yerinden şişle delip  şekerli suya koyup 8 saat bekletiyoruz.beklettikten sonra 15 dakika kaynatıyoruz.8  saat bekleyip 15 dakika kadar tekrar kaynatıyoruz.reçel kıvamı gelene kadar bu işlemi tekrara ediyoruz. ben bu sene  cevizleri şekerli suda kaynatmadan önce delmedim.bu yüzden biraz büzüldüler .fakat yinede lezzeti güzeldi .yapacak olanlara kolay gelsin.

3 yorum:

  1. Maşaallah hamaratlığın nasıl da belli!

    ben de bunu yapacak ne sabır ne de yetenek var :(

    hiç görmedim ve yemedim,sadece adını duymuştum,görünüşü siyah zeytin gibi,ne kadar değişik bir reçel,ham cevizin acı olduğunu bildiğim için reçeli nasıl olur diye çok merak ederdim,sayende tadını almasamda kendisini gördüm :)

    ellerine sağlık,afiyetle yeyin inşaallah,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. s.a.
    hayırlı geceler nilücüm,ben hiç yapmadım bu reçeli forumda da dediğim gibi ama şimdi bi merak sardı beni,sanırım bu yıl geçti ama inşallah gelecek yıl unutmam da eşimi buldururum cevizler taze iken.ellerine emeğine sağlık ablam.afiyet olsun.a.e.o.

    YanıtlaSil
  3. hayırlı cumalar,

    Ziyaretin ve yorumun için çok teşekkürler canım, ben de ceviz reçeline bayıldım. Antakya yöresine ait sanırım değil mi? Hazır olarak yedim ama evd yapılmışını hiç tatmadım. Yapım aşamaları oldukça uzun sürüyor, ellerinize sağlık...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil