14 Mart 2010 Pazar

ZEYTİN YAĞLI YAPRAK SARMASI

Bizimkiler çok sever yaprak sarmasını.Yapımı biraz zahmetli olsada  çocukların afiyetle yediklerini görünce zahmete değiyor.Çeşitli yaprak sarma tarifleri var.iç malzemesine kuş üzümü, tarçın katılarak yapılanlar var.Buda benim yaptığım sarma.ben içini bol soğanlı seviyorum.genelde göz kararı yaptığım için ölçülerini vermekte biraz zorlandım.Ben yazın bahçemizden  toplayıp kavanozlara koymuştum.

MALZEMELER

yarım kilo civarı sarmalık yaprak

4-5  adet soğan

3 su bardağı pirinç

1 çay bardağı zeytin yağı +yarım çay bardağı  sıvıyağ

1yemek kaşığı domates salçası+1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı karabiber

tuz

hazırlanışı

öncelikle yapraklarımızı kaynar suda  rengi değişene kadar haşlayıp süzüyoruz.

Gelelim içimize ,tencereye yağımızı koyup soğanlarımızı ince ince doğrayıp kavuruyoruz.salçamızıda katıp bir iki karıştırdıktan sonra yıkayıp süzdüğümüz  pirinçi ilave ediyoruz.biraz daha kavurduktan sonra  tuzumuzu  , karabiber ve nanemizi katıyoruz.1 çay bardağı sıcak su ilave ettikten sonra suyunu çekince ocağı kapatıp, dinlenmeye bırakıyoruz.



içimiz soğuduktan sonra sarmaya başlıyoruz



Sardığımız yaprakları tencereye diziyoruz.Ben son zamanlarda yaprakları tencere dik olarak yerleştiriyorum.Pişirirken şekilleri bozulmuyor.Tavsiye ederim.

Tencereye dizdikten sonra yaprakların hizzasına kadar sıcak su koyuyoruz.İsteğe göre üzerine limon dilimleri koyabiliriz.Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte  pişiriyoruz.

2 yorum:

  1. Sevgili kardeşim,
    sarmalar tam profesyonel işi olmuş,tencereye dizilişleri çok değişik geldi bana,
    ben yatık olarak dizerim,eline sağlık,hiç dağılmadan pişmişler maşaallah,
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. sevgili kardeşim çocuklar sevince sıksık sarıyorum.artık profesyonelleştim.ziyaretin ve yorumların beni çok memnun etti.sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil