Bursanın meşhur cevizli lokumu.genellikle düğünlerde ve bayramlarda pişirilir.Köylerde ,köy fırınlarında tepsi tepsi pişirilir.Düğünlerde , gelin kınasında çerezle birlikte misafirlere dağıtılır.evde pişirdiğimiz köy fırınında pişen gibi olmasada lezzetliydi.eğer vaktiniz yoksa fırından hazır ekmek hamuru alıp yapabilirsiniz.ben genelde göz kararı yaparım.malzemeleri vermeye çalışacağım.katacağınız su ve süt miktarını ayarlayıp hamurunuzu azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Malzemeler
2 su bardağı süt +2su bardağı su
tuz , maya , sıvı yağ , yeteri miktarda un.
İÇİ malzemesi
200 gr civarı iç ceviz 1su bardağı kavrulmuş , cekilmiş susam.
yeni bahar
Su ve sütümüzü az ılıtıyoruz .içine mayayıda erittikten sonra .unumuza kafi miktar tuz ilave ediyoruz.malzemelerimizi karıştırıp ele yapışmayacak kadar yumuşak bir hamur elde ediyoruz.(ekmek hamuru kıvamında)daha sonra üstünü örtüp lılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz.
hamurumuz mayalanırken, cevizimizi irice çekiyoruz.içine susamı ve baharı katıp karıştırıyoruz.
hamurumuzun mayası geldikten sonra bir miktar alıp üzerine sıvıyağ döküyoruz elimizle düzelterek açabildiğimiz kadar açıyoruz.
iç harcımızı hamura sıvı yağla birlikte yayıp ,rulo yapıyoruz.
daha sonra üç parmak arayla kesiyoruz.
hamurumuzu tepsiye dizip yumurta sarısı sürdükten sonra tepsi mayası gelmesini bekliyoruz.
tepsi mayasıda geldikten sonra 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
selamlar
YanıtlaSilevet canım aynen dediğin gibi en çok düğünlerde ve bayramlarda yapılır. yanınada zeytin verilir hımm olsada yesekk :)
bu arada harika gözüküyoo elinize sağlıkk.
Arkadaşım
YanıtlaSilyorumun için çok teşekkür ederim.
Ellerinize saglik bu tarifi cok seviyorum. Bunun bide has hasli olani var o da cok guzel. Basarilar dilerim .
YanıtlaSilellerine sağlık hamarat arkadaşım lokumlar nefis görünüyor
YanıtlaSilYorumun için teşekkür ederim arkadaşım.sen bize gel sanada yapayım.sevgilerimle.........
YanıtlaSilsitenizdeki herşey çok güzel emeğinize ve yüreğinize sağlık sevgiler. yine beklerim...
YanıtlaSil